12 април - Международен ден на авиацията и космонавтиката

По решение на Международната федерация по авиация,  от 1969 година   12 април е обявен за Международен ден на авиацията и космонавтиката. 12 април е денят  на първия в историята на човечеството пилотиран космически полет. Т

2010-04-12 00:32:20
12  април - Международен ден на авиацията и космонавтиката
По решение на Международната федерация по авиация,  от 1969 година   12 април е обявен за Международен ден на авиацията и космонавтиката.

12 април е денят  на първия в историята на човечеството пилотиран космически полет. Той  е осъществен от Юрий Гагарин, командир на  руския кораб  "Восток".

На тази дата  през 1961 година в 9 ч. и 7 мин. московско време,  първият космонавт  полита в Космоса и прави с  кораба една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гарарин катапултира и се приземява в парашут близо до спускаемия апарат. Космическият полет трае 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството .

Оттогава са се състояли множество пилотирани космически полети, както американски, така и руски.

За отбелязване обаче е  полетът на  Аполо 11, първият пилотиран космически кораб от американската програма Аполо на НАСА, чийто екипаж достига и каца на Луната.

 Корабът излита на 16 юли 1969 година от космическия център Кейп Кенеди, Флорида,  с екипаж Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин  и на 20 юли 1969 г. спускаемият апарат Ийгъл успешно каца на Луната. Нийл Армстронг е първият човек в историята на човечеството стъпил на Луната. 



Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия